Tel Aviv, 04. rujna 2020.

23. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Države Izrael, 4. rujna 2020.g.

Prigodom 23. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa, može se ocijeniti kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Države Izrael na najvišoj razini od dana uspostave 4. rujna 1997. godine, praćeni pozitivnim i poticajnim porukama političkih čelnika obje države i naglašenom spremnošću za sadržajnom nadogradnjom i daljnjim intenziviranjem u narednom razdoblju.

Tijekom više od dva desetljeća hrvatsko-izraelski odnosi su se sustavno gradili od uspostave dijaloga na radnim i političkim razinama do razmjene redovnih posjeta na najvišoj državnoj razini te su doveli do visoke razine međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa. Hrvatska i Izrael dijele mnogo zajedničkih interesa u području sigurnosti i kibernetike, obrane, kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, gospodarstva, turizma i ostalih područja bilateralne suradnje te razmjenjuju međusobne podrške gdje god je to moguće i na multilateralnom planu.

Prijateljski odnosi Hrvatske i Izraela neprestano se razvijaju i diversificiraju, pri čemu posebno važnu poveznicu predstavljaju hrvatski građani koji žive u Izraelu i židovska zajednica u Hrvatskoj, koji dijeleći identitet obje države i kroz osobna iskustva svjedoče našu jedinstvenu vezu te dodatno približavaju naša dva društva.

U odnosima Hrvatske i Izraela, posebnu ulogu ima potpuna opredijeljenost RH za borbu protiv svih oblika vjerske netolerancije, pri čemu je borba protiv antisemitizma na vrhu hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Isto se ogleda i kroz sudjelovanje RH u radu i aktivnostima Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (International Holocaust Alliance Association – IHRA). RH je kao članica IHRA-e podržala donošenje pravno neobvezujuće Radne definicije antisemitizma 2016. godine te je prijevod iste objavila na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. RH je prva članica IHRA-a koja je prevela i objavila Preporuke IHRA-e o učenju i podučavanju o holokaustu te ih primjenjuje u obrazovanju učitelja. Važnost Radne definicije prepoznata je i na parlamentarnoj razini te je početkom 2020. godine Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora usvojio Zaključak kojim se hrvatske javne institucije i civilno društvo potiče na promicanje Definicije. 

RH intenzivno surađuje s Yad Vashemom-Svjetskim centrom za sjećanje na holokaust u okviru čega se organiziraju i godišnje edukacije hrvatskih nastavnika o poučavanju o holokaustu u Izraelu, kao i na regionalnoj i nacionalnoj razini u RH. Od 2005. godine nacionalne seminare pohađalo je više od 750 učitelja i nastavnika, a učenje o holokaustu je  dio novog školskog kurikuluma, s proširenim gradivom i povećanim brojem školskih posjeta Spomen području Jasenovac. RH od 2003. godine obilježava 27. siječnja kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

U kontekstu suradnje s Yad Vashemom važno je također istaknuti planirani zajednički događaj Vlade RH i Yad Vashema, posvećen suzbijanju antisemitizma, kojeg je Hrvatska uključila u agendu predsjedanja Vijećem EU u formatu Seminara o podučavanju, njegovanju sjećanja i istraživanju o holokaustu pod nazivom „Sjećanje i njegov značaj danas: 75 godina nakon holokausta“, a koji je zbog krize uzrokovane virusom COVID-19 odgođen za kasnije razdoblje, kada će se održati pod logom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Odnosi Hrvatske i Izraela se u novoj, promijenjenoj realnosti, uslijed krize uzrokovane pandemijom COVID-19, nalaze pred novim izazovima i mogućnostima. Premijeri RH i Izraela na samom početku krize, u ožujku 2020.g., su započeli zajedničko razmatranje mjera sprječavanja i upravljanja krizom COVID-19, ukazujući na važnost suradnje i solidarnosti među državama, razmjene informacija o dosadašnjim praksama u području epidemioloških istraživanja, liječenja i upravljanja društvenim posljedicama krize. U istom kontekstu su započele i konzultacije ministara obrazovanja o organizaciji rada obrazovnih ustanova, provedbi digitalne nastave i one u školama, u promijenjenim zdravstvenim uvjetima.

U takvom ozračju, sa zadovoljstvom smo primili dugo očekivanu odluku Vlade Izraela o otvaranju izraelskog zračnog prometa kojom je odmah na početku otvaranja svoje državljane koji se vraćaju iz Hrvatske izuzela iz obveze 14-dnevne samoizolacije. Hrvatska je u statusu  Zelene države za izraelske turiste i poslovne osobe, čime je otklonjena glavna prepreka za ponovnu uspostavu izravnih zrakoplovnih veza te omogućen nastavak trenda pojačane turističke i ukupne razmjene s ciljem jačanja bliskih i prijateljskih veza između dvije države.

Danas je odnos Hrvatske i Izraela odnos dvije prijateljske i bliske države, koje se međusobno podržavaju u suočavaju s izazovima današnjice te nastoje zajednički tražiti rješenja u područjima od obostranog interesa za bolju budućnost.