Tel Aviv, 04. rujna 2017.

Hrvatska i Izrael proslavili 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa

Dana 4. rujna 2017. Republika Hrvatska i Država Izrael obilježili su i proslavili 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa.

Tim povodom, a ujedno i povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH, u Tel Avivu, u hotelu Dan Tel Aviv, održan je svečani prijem na kojemu se okupilo oko 200-tinjak uzvanika - predstavnika izraelskih državnih institucija, javnog, poslovnog, akademskog, vjerskog, kulturnog i umjetničkog života i medija, izraelskih građana podrijetlom iz Hrvatske i hrvatskih građana koji žive u Izraelu te pripadnika diplomatskoga zbora s nizom veleposlanika.

Okupljenima se obratila Tina Krce, privremena otpravnica poslova u VRH Izrael. Naglašene su poruke o Hrvatskoj u kojoj Izrael ima stvarnog i pouzdanog prijatelja i partnera te spremnost i otvorenost Hrvatske za razgranjivanje i produbljivanje uzajamnih odnosa u mnogim segmentima.

Izraelsku vladu predstavljao je ministar komunikacija Ayoob Kara. Ministar je zahvalio Hrvatskoj na primjetnom intenziviranju i osnaživanju odnosa s Izraelom te iskazao nadu u dodatno produbljivanje hrvatsko-izraelskog prijateljstva i suradnje kroz brojne segmente.

Na prijemu je, u prisustvu g. Ivana Čula, direktora Društva HP - Hrvatska pošta d.d., predstavljeno zajedničko izdanje poštanske marke filatelija Hrvatske i Izraelske pošte, povodom 20. obljetnice diplomatskih odnosa, s motivima cvjetova prisutnih u Hrvatskoj (perunika) i Izraelu (krunična šumarica) i stilizacijom nacionalnih zastava, hrvatske dizajnerice Sabine Rešić. Prigodna uokvirena izdanja poštanske marke uručena su hrvatskim počasnim konzulima i gđi Miriam Aviezer-Steiner, autorici knjige o hrvatskim pravednicima među narodima, a pri odlasku svim su gostima bile poklonjene poštanske marke.

Na prijemu su, između ostaloga, bili posluživani zagorski štrukli i fritule. Tijekom večeri prikazivani su turistički filmovi o Hrvatskoj i film o suradnji protupožarnih eskadrila Hrvatske i Izraela.

Sponzori prijema bili su počasni konzuli RH u DI Samuel Ivan Schlesinger, Yossi Landesman, Ran Fuchs i Aaron Frenkel, te Hrvatska pošta s donacijom poštanskih maraka.