Tel Aviv, 13. kolovoza 2020.

Hrvatska Zelena država za Izrael

Izraelska Vlada usvojila je 13. kolovoza dugo očekivanu odluku o otvaranju izraelskog zračnog prometa te je istom odlukom svoje državljane koji se vraćaju iz Republike Hrvatske izuzela iz obveze 14-dnevne samoizolacije/karantene. Ovom odlukom je RH, uz još dvije države, proglašena Zelenom državom za izraelske turiste i poslovne osobe, a ista stupa na snagu 16. kolovoza.

Ovakva odluka izraelske Vlade utemeljena je na dosadašnjem upravljanju epidemiološkom situacijom u RH, kao i na sustavnoj suradnji dviju Vlada od samih početaka krize COVID-19. Predsjednici vlada Republike Hrvatske i Države Izrael su još početkom ožujka razmatrali mjere o sprječavanju i upravljanju aktualnom krizom, kao i modele suradnje u osiguranju sigurnih zračnih koridora i destinacija, naglašavajući važnost međunarodne suradnje i solidarnosti među državama.

Odlukom se otklanja glavna prepreka za ponovnu uspostavu izravnih zrakoplovnih veza između Republike Hrvatske i Države Izrael te je Hrvatska istaknuta kao sigurna destinacija za izraelske državljane uoči velikih židovskih blagdana. Hrvatska je dobila mogućnost predstaviti svoju turističku ponudu izraelskim gostima u razdoblju posezone te osigurati nastavak trenda pojačanog turističkog i ukupnog interesa izraelskih državljana za RH i jačanja bliskih i prijateljskih veza između dvaju naroda i dvije države.