Tel Aviv, 13. rujna 2017.

Ministar poljoprivrede Tolušić u radnom posjetu Izraelu

Od 11.-13. rujna 2017. godine ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravio je u radnom posjetu Državi Izraelu. Uz ministre i dužnosnike iz 120 država, ministar Tolušić sudjelovao je na međunarodnom sajmu i konferenciji WATEC 2017. (Water Technology and Environmental Control) koji je okupio stručnjake i tvrtke iz područja navodnjavanja, vodoopskrbe i odvodnje, kao i one koje se bave sustavima pročišćavanja voda i upravljanjem okolinom. Konferenciju je otvorio izraelski ministar gospodarstva Eli Cohen.

Tijekom boravka u Izraelu ministar Tolušić sastao se i s izraelskim ministrom poljoprivrede Urijem Arielom. Dvojica su ministara razgovarala o suradnji dviju država u području poljoprivrede te mogućnostima za daljnju nadgradnju i proširivanje postojeće suradnje. Uzajamno je iskazan interes za razmjenu iskustava i suradnju posebno u područjima navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i ruralnog razvoja.

Nadalje, ministar i suradnici obišli su izraelske tvrtke Tahal i Netafim, koje imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i primjeni sustava za navodnjavanje, a već nekoliko godina posluju i u Hrvatskoj, te tvrtku ODIS. Obišli su i Institut Volcani pri izraelskom Ministarstvu poljoprivrede, koji se bavi razvojem i praćenjem poljoprivredne proizvodnje i upravljanjem vodnim resursima.

Na WATEC-u je ujedno sudjelovao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, sa suradnicima iz javne ustanove RERASD, također s ciljem stjecanja uvida u izraelske tehnologije gospodarenja vodama.