Zagreb, 28. prosinca 2020.

Ministri Grlić Radman i Ashkenazi potpisali Memorandum o suglasnosti o strateškom partnerstvu ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Države Izraela

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar vanjskih poslova Države Izrael Gabi Ashkenazi potpisali su u ponedjeljak, 28. prosinca 2020. godine, na virtualnoj svečanosti Memorandum o suglasnosti o strateškom partnerstvu ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Države Izraela.
 
Potpisivanje ovoga dokumenta dogovoreno je tijekom službenoga posjeta ministra Grlića Radmana Izraelu u rujnu ove godine, kada su obje strane istaknule potrebu jačanja bilateralnih odnosa.
 
„Memorandum smatram važnim korakom naprijed u suradnji između Hrvatske i Izraela, uvjeren sam da će strateško partnerstvo između naših zemalja donijeti brojne prednosti za obje države i naše građane“, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Prema Memorandumu Republika Hrvatska i Država Izrael dogovorile su promicati političku i gospodarsku suradnju te jačati odnose na područjima od zajedničkog interesa poput digitalne diplomacije, kriznog komuniciranja, pružanja humanitarne i razvojne pomoći trećim zemljama, suradnje u okviru programa i projekata Europske unije, suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, razmjene akademika, stručnjaka i diplomata te promicanja kulturne suradnje.