Jeruzalem, 01. studenog 2017.

Obilježavanje 22. obljetnice ubojstva izraelskog premijera Rabina

Dana 1. studenoga 2017. u Jeruzalemu je održana posebna sjednica Knesseta povodom 22. obljetnice ubojstva Yitzhaka Rabina, izraelskog premijera i sukreatora Sporazuma iz Osla. Rabin je bio na čelu dvije izraelske vlade, od 1974.-1977. i od 1992. do njegovog ubojstva, 4. studenoga 1995. Nositelj je Nobelove nagrade za mir u 1994. za svoj doprinos pripremi i sklapanju Sporazuma iz Osla, uz tadašnje predsjednike, izraelskoga Shimona Peresa i palestinskoga Yassera Arafata.

Sjednica su, među ostalima, prisustvovali premijer Benjamin Netanyahua predsjednika Reuven Rivlin, predsjednica Vrhovnog suda Esther Hayut, guvernerka Banke Izraela Karnit Flug i čelnik oporbe Isaaca Herzoga. U prigodnom je govoru, uz spomen istaknutih Rabinovih napora za dobrobit Države Izrael, premijer Netanyahu pozvao na nacionalnu pomirbu i jedinstvo u Izraelu. Prisutnima se obratio i čelnik oporbe Herzog.  

Na obilježavanje su bili pozvani i predstavnici diplomatskog zbora. Iz VRH Izrael nazočila je Tina Krce, privremena otpravnica poslova.