Zagreb, 13. studenog 2017.

Potpisan Sporazum između Hrvatske i Izraela o suradnji u području poljoprivrede

Dana 13. studenoga 2017., dva mjeseca nakon što je hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u rujnu o. g. boravio u radnom posjetu Izraelu, na njegov je poziv izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel uzvratno posjetio Hrvatsku. Nastavno na razgovore u Izraelu i uzajamno iskazni interes za daljnju nadgradnju i proširivanje postojeće suradnje, dvojica su ministara u Zagrebu potpisala Sporazum između Republike Hrvatske i Države Izrael o suradnji u području poljoprivrede. Sporazum određuje načela i modalitete međusobne suradnje u poljoprivredi, razmjene znanja i praksi te jačanja suradnje na više područja, između ostalih, upravljanju vodnim resursima, očuvanju tla te biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Sporazumom je predviđeno i osnivanje Mješovitog odbora za suradnju. Izražen je i interes za intenziviranjem razmjene poljoprivrednih proizvoda između Hrvatske i Izraela.

Tom je prilikom ministar Tolušić izjavio: „U rujnu sam posjetio Izrael i s kolegom Arielom dogovorio ovaj vid suradnje. Počašćen sam što je posjet uzvratio u ovako kratkom roku i što smo danas u ime naših država potpisali Sporazum koji će biti temelj razvoja naše suradnje u području poljoprivrede. Od Izraela možemo uistinu puno naučiti, ne samo o navodnjavanju i racionalizaciji potrošnje vode već i novim tehnologijama za uzgoj voća i povrća te zaštiti od štetnih organizama.“, te dodao „Ovo je prilika za unapređenje robne razmjene između naše dvije zemlje pogotovo kada je riječ o izvozu mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske u Izrael“.

Uoči potpisivanja Sporazuma, izraelski ministar Ariel sastao se i s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem. Posjet izraelskog ministra poljoprivrede još je jedna potvrda dobrih odnosa i partnerstva dviju država.

(izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH, Vlada RH)