Tel Aviv, 26. ožujka 2020.

POZIV za istraživače iz Republike Hrvatske - aktivnosti i projekti Izraela u području istraživanja, razvoja i inovacija u odgovoru na COVID-19

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tel Avivu u nastavku dostavlja listu aktivnosti i projekata Države Izrael u području istraživanja i razvoja te inovacija u odgovoru na COVID-19.

Navedene aktivnosti i inicijative osmišljene su, planirane i razvijene u koordinaciji ministarstava i javnih agencija, uključujući Agenciju za inovacije Izraela, Ministarstvo zdravstva i Nacionalnu inicijativu za digitalni Izrael pri Ministarstvu socijalne jednakosti.

Veleposlanstvo predlaže proaktivni, strateški i koordinirani pristup u: 1. identifikaciji međunarodnih programa i projekata otvorenih za subjekte i istraživače iz RH te s potencijalom uspostave partnerstva sa institutima i tvrtkama iz RH i 2. uspostavi izravnih kontakata između lokalnih zajednica u području istraživanja i razvoja s partnerima u RH.

Prikupljanje podataka
Izrael razvija središnji centar podataka koji će elektronski prikupljati medicinske zapise bolesnika s COVID-19, a posebno Jedinica intenzivne njege. Cilj je prikupiti velike količine podataka kako bi odabrana skupina najboljih istraživača (medicinskih, matematičkih i informatičkih stručnjaka) pronašla načine poboljšanja i optimiziranja medicinskog tretmana pacijenata s COVID-19. Veleposlanstvo je mišljenja kako bi ova inicijativa mogla biti otvorena za partnere iz RH.   

Otvoreni pozivi
Trenutno su u Izraelu otvorena tri poziva za izraelske tvrtke i znanstvene institucije. Subjekti koji ispunjavaju uvjete moraju biti registrirani u Izraelu, ali se istraživači iz RH mogu prijaviti kao podizvođači.

1. Poziv za podnošenje prijedloga za istraživanje i razvoj projekata u ranoj fazi (https://innovationisrael.org.il/en/opencall/fighting-coronavirus-early-ideation-stages) - rok za podnošenje prijava je 26. ožujka 2020.  

2. Poziv na podnošenje prijedloga projekata za suzbijanje COVID-19 koji su u fazi razvoja, pilota i demonstracije (https://innovationisrael.org.il/en/opencall/piloting-and-demo-stages-to-fight-coronavirus) - rok za podnošenje prijava je 26. ožujka 2020.

3. Poziv za podnošenje prijedloga za R&D planove industrijskih proizvoda za prevenciju i liječenje COVID-19 (https://innovationisrael.org.il/en/opencall/industrial-products-for-prevention-of-coronavirus) - rok za podnošenje prijava je 30. ožujka 2020.

Institut za inovacije „Counter Corona“
Platforme okuplja sve nove mogućnosti koje dolaze iz zdravstvenog ekosustava Izraela, zajedno s najvećim izazovima zdravstvenih organizacija koje se bave COVID-19 i uskladiti ih s potencijalnim rješenjima (https://lnkd.in/gRHfcjr).

Inicijative za borbu protiv Corone
Niz inicijativa „odozdo prema gore“ definirano su pod vodstvom Ministarstva zdravstva Izraela u suočavanju s pandemijom COVID-19. Osnovna ideja je objedinjavanje doprinosa tvrtki, istraživača, inovatora i pojedinaca (https://www.healthil.org/countercorona-opportunities).

Interna istraživanja u Izraelu
1. BATM Advanced Communications Limited u suradnji s Novamed life sciences razvija brzi kućni test za COVID-19, a koji bi bio spreman za isporuku za tri do četiri mjeseca (http://www.batm.com)  

2. Na Institutu MIGAL Galilee razvijeno je učinkovito cjepivo protiv ptičjeg koronavirusa, koje bi uskoro trebalo biti prilagođeno u cjepivo protiv COVID-19 (http://www.migal.org.il/Migal.covid)    

3. Istraživanja Biološkog instituta Sveučilišta Ben Gurion u suradnji s Izraelskim institutom za biološka istraživanja Vlade Izraela u suzbijanju COVID-19 (https://irdirect.net/prviewer/release/id/4241329).