Tel Aviv, 19. kolovoza 2020.

Prve virtualne konzultacije ministara obrazovanja Hrvatske i Izraela

 

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs je u prvom razgovoru s izraelskim kolegom, ministrom obrazovanja Yoavom Galantom, održanim 19. kolovoza 2020. virtualnim putem, razmijenio dosadašnja iskustva o posljedicama Covid-19 na obrazovni sustav te razmišljanja i planove o predstojećoj školskoj godini 2020/21. Obojica ministara su na samom početku svojih mandata zatekli velike izazove u pogledu organizacije rada obrazovnih ustanova, uspostave i provedbe nastave na daljinu te priprema za organizaciju nastave u promijenjenim i složenim društvenim i zdravstvenim uvjetima.

Ministar Galant je izvijestio kako u izraelskom obrazovnom sustavu sudjeluje skoro 2,5 milijuna učenika (bez studenata) i okvirno 200 tisuća nastavnog osoblja. Pri tome najmanje 1,5 milijuna zaposlenih roditelja ima školsku djecu te je pored potrebnog obrazovanja nužno omogućiti i zaposlenim roditeljima odlazak na posao odnosno obavljanje radnih zadaća kako bi osigurali okvir za ispunjenje obrazovnih, ali i radnih i ukupnih društvenih potreba. Ministar je izvijestio o dosadašnjim statističkim podacima zaraza u obrazovnom sustavu, kao i o planiranom modelu organizacije predstojeće školske godine. Izrael planira osigurati i velika sredstva u novom proračunu, kako bi mogli osposobiti i financirati novi nastavni kadar, nabavku oko 150 tisuća računala za učenike diljem države i odgovarajuću Internet mrežu, kao i ostale pretpostavke za potrebne prilagodbe novoj realnosti i to do konca ove kalendarske godine.

Ministar Fuchs je obrazložio na koji način se RH priprema za novu školsku godinu, kakva su bila hrvatska iskustva u prvom ciklusu zaraze te o aktualnoj Covid-19 situaciji i brojnim čimbenicima koje je potrebno uzeti u razmatranje prigodom planiranja nove školske godine.

Zaključno je dogovoreno kako će se do mogućeg osobnog skorog susreta ministara, uspostaviti komunikacija na stručnim razinama kako bi se po potrebi razmijenili detalji oko pojedinih iskustava i moguće suradnje.

Na razgovoru su sudjelovali i hrvatska veleposlanica u Državi Izrael Vesela Mrđen Korać i izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.