Tel Aviv, 01. lipnja 2020.

Videokonferencija Veleposlanstva RH u Tel Avivu posvećena Danu državnosti i hrvatskom Predsjedanju Vijećem EU

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tel Avivu je u ponedjeljak, 1. lipnja 2020. godine, u suradnji s Gospodarskom komorom Izrael-EU i Delegacijom EU organiziralo video konferenciju posvećenu Danu državnosti RH i hrvatskom Predsjedanju Vijećem EU, na temu Odgovori monetarne politike RH/Euro/Izrael u vrijeme COVID-19. Konferenciju je otvorila veleposlanica Vesela Mrđen Korać i veleposlanik Emanuele Giaufret, šef Delegacije EU u Izraelu, dok su glavni govornici konferencije bili Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a i Michel Strawczynski, glavni ekonomist Banke Izraela. Na konferenciji je sudjelovalo preko sedamdeset sudionika iz državnih, bankarskih, gospodarskih i sveučilišnih institucija Izraela te veleposlanici EU i Zapadnog Balkana. 

Prigodom dana državnosti uvodno je prikazana pjesma Moja domovina u izvedbi Klape Sveti Juraj te naknadno Oda radosti u izvedbi Ane Rucner s porukom RH nova EU turistička zvijezda, u kontekstu HRPRES-a i priprema za izraelske turiste ovog ljeta.

Veleposlanica je predstavila postignuća i izazove HRPRES-a, s krizom koja je utjecala na provedbu programa i prioriteta te prilagodbe i nastavak uspješnog funkcioniranja u izvanrednim okolnostima. Vezano uz najavljeni revidirani prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021-2027 i instrumenta Oporavka za Novu Generaciju EU, koje je Europska komisija objavila 27. svibnja 2020. veleposlanica je izrazila posvećenost RH postizanju dogovora na razini država članica budući se radi o moguće presudnom trenutku za budućnost EU. Pored prijedloga Europske komisije,  Europska razvojna banka i Europska središnja banka usvajaju i razmatraju brojne mjere za smirivanje i oporavak europskog tržišta, o čemu je detaljnije govorio glavni ekonomist HNB-a g. Vedran Šošić, koji je dao pregled hrvatske gospodarske situacije, mjera HNB-a, priprema RH za uvođenje eura, kao i usporedni prikaz gospodarskog stanja i monetarnih mjera RH s državama izvan i u okviru euro zone. Izraelski govornik je dao prikaz trenutačne gospodarske situacije u Izraelu, vladinih mjera potpore gospodarstvu, mjera Središnje banke koja je u statusu savjetnika izraelskoj vladi te zajedno odlučuju o potrebnim makroekonomskim mjerama. Pitanja su se odnosila na daljnje prognoze i suradnju.