Izrael, 06. ožujka 2018.

VRH Izrael na turi obilaska područja oko Pojasa Gaze

Privremena otpravnica poslova VRH Izrael, Tina Krce, sudjelovala je 6. ožujka 2018. u turi obilaska područja oko Pojasa Gaze za šefove diplomatskih misija u Izraelu. Turu je organiziralo izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova, uz nazočnost i vodstvo zamjenice ministra vanjskih poslova, Tzipi Hotovely.

Tijekom ture sudionici su upoznati s aktivnostima i načinom rada na Kerem Shalomu, prijelazu na tromeđi Izraela, Pojasa Gaze i Egipta, primarno za transport roba iz i u Pojas Gaze, kao i s trajnim prijetnjama Izraelu iz Pojasa Gaze u vidu podzemnih tunela, te drugim sigurnosnim izazovima u ovom području Izraela.

U susretu s gradonačelnikom Sderota i stanovnicima grada, u centru Ela Abukasis u Sderotu, imali su priliku čuti o životnim prilikama u području u neposrednoj blizini Pojasa Gaze, na koje uvelike utječu brojne sigurnosne prijetnje, a posebice o bolnom svjedočanstvu obitelji Abukasis, čija je kći Ela poginula u raketnom napadu na Sderot iz Pojasa Gaze, istodobno spasivši život svome bratu.