Tel Aviv, 07. prosinca 2017.

VRH Izrael sudjelovao u obilježavanju Dana ljudskih prava u Izraelu

Povodom Dana ljudskih prava (10. prosinca) Delegacija EU-a u Tel Avivu organizirala je nekoliko aktivnosti u Izraelu na kojima su sudjelovali šefovi misija država članica EU-a. Gđa Tina Krce, privremena otpravnica poslova u VRH Izrael, s veleposlanicima je posjetila školu Bialik - Rogozin na jugu Tel Aviva, koja svoje djelovanje temelji na uključivosti i multikulturalnom pristupu pod sloganom „Embrace the World“. S aktivnostima škole upoznao ih je ravnatelj Eli Necham, dok su učenici izveli prigodni program za EU veleposlanike.

Školu Bialik - Rogozin pohađa oko 1.300 djece, od prvog do dvanaestog razreda. Ona uglavnom dolaze iz obitelji slabijeg imovnog stanja koje žive na jugu Tel Aviva, a mnoga su djeca migranata, izbjeglica i tražitelja azila - ukupno djeca iz čak 51 države i svih vjeroispovijesti.

Zbog jedinstvenog obrazovnog koncepta, kojim se djeci kroz nastavu i raznolike izvanškolske aktivnosti usađuju vrijednosti poštivanja ljudskih prava, uzajamnog poštovanja, jednakosti, slobode izbora, te potiče razvijanje izvrsnosti, zatim zbog vrijednih obrazovnih, društvenih i terapeutskih postignuća u radu s učenicima, o školi je snimljen dokumentarni film („Strangers No More“, 2010.) koji je nagrađen Oscarom. Škola je 2012. godine dobila i državnu nagradu za obrazovanje. O školi je objavljena i knjiga („Ein Zuhause in der Fremde“, Norbert Kron, 2017.).