Jeruzalem, 22. studenog 2017.

Obilježavanje 40. obljetnice posjeta egipatskog predsjednika Sadata Izraelu

Ovih se dana u Izraelu navršava 40 godina od posjeta egipatskog predsjednika Anwara Sadata Izraelu. Na poziv tadašnjeg izraelskog premijera Menachema Begina, Sadat je posjetio Jeruzalem od 19.-20. studenog 1977. To je bio potez - prekretnica - u odnosima dviju država, otvorivši vrata sklapanju mirovnog sporazuma između dviju država dvije godine kasnije, 1979.

Tim je povodom, 22. studenog, u Jeruzalemu u rezidenciji izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, održana svečanost obilježavanja 40. obljetnice povijesnog Sadatovog posjeta. U svom je obraćanju, predsjednik Rivlin evocirao da je prije 40 godina svijet „otvorenih usta promatrao kako neprijatelji postaju prijatelji“, nakon 29 godina sukoba. Rivlin je kazao da je Egipat „iznimno važan saveznik“, poveznica između Izraela i Egipta važnija no što se to može izreći riječima te da ona nikada ne može biti uzeta zdravo za gotovo. Dodao je da su dvije države iznašle način zajedničkog života u miru i prijateljstvu, a što je poruka cijeloj regiji.

Egipatski veleposlanik Hazem Khairat nazvao je predsjednika Sadata jednim od „utemeljitelja“ mira i stabilnosti u regiji. Naglasio je da Egipat, „kolijevka civilizacije ”, ima odgovornost za postizanje trajnog i sveobuhvatnog mira u regiji. Poručio je da je mirovni sporazum s Izraelom nije „potpun“ bez uspostave palestinske države. Dodao je da Egipat čini velike napore u pogledu unutarpalestinske pomirbe, a što bi trebalo utrti put za oživljavanje mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Khairat je pozvao Izrael da podrži proces pomirbe Fataha i Hamasa te prihvati okvire Arapske mirovne inicijative.

Svečanosti su nazočili predstavnici izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, uključujući skoro sve izraelske diplomate koji su službovali u Egiptu, drugi izraelski uglednici te diplomatski zbor u Izraelu. Iz VRH Izrael nazočila je Tina Krce, privremena otpravnica poslova.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana